Wat kan ik het beste aantrekken?

Mijn advies is om aan te trekken waar je je goed in voelt, dit zie je namelijk terug in de foto. Verder werken effen kleuren het beste; print leidt af van het belangrijkste, namelijk je gezicht! Kies kleuren die bij elkaar passen. Attributen als hoedjes en sjaaltjes leiden over het algemeen ook af, maar neem ze vooral mee als het een essentieel onderdeel van jezelf is! Als je het niet zeker weet, kun je ook een licht en een donker setje meenemen, dan kijken we samen wat het mooiste is.

Voor een zakelijk portret of LinkedIn-profielfoto zeg ik altijd dat je je het beste aan kunt kleden alsof je naar een klant/opdrachtgever/zakelijke gelegenheid gaat. Als je normaal in driedelig pak naar het werk gaat is dat een goede keuze, maar heb je een minder formeel beroep, dan kan ik me voorstellen dat dat niet bij je past.

Blote schouders zijn af te raden, net als een heel dikke trui, dat is zo seizoensgebonden.

Nog een laatste tip: strijk je kleding, met name de bovenkleding en haal zoveel mogelijk pluisjes weg. Dat gaat namelijk stukken minder makkelijk in Photoshop 😉

Wanneer gaat een fotoshoot niet door?

Een fotoshoot kan tot 24 uur van tevoren worden geannuleerd voor welke reden dan ook. In geval van ziekte of een andere dringende reden (bijvoorbeeld ernstige ziekte of overlijden familielid) maak ik een uitzondering, mits zo snel mogelijk gemeld. Anders ga ik ervan uit dat de shoot doorgaat en breng ik ook kosten in rekening.

En wat als het regent? In het geval van een buitenlocatie houd ik het weerbericht van tevoren in de gaten. Als het serieus gaat regenen, dan kunnen we voor een binnenlocatie kiezen, bijvoorbeeld een café of een openbaar gebouw, maar als dit niet past bij het doel van de foto, dan moeten we de shoot verzetten. Ik neem dan uiterlijk een dag van tevoren contact op.

Heb ik visagie nodig?

Als je je in het dagelijkse leven opmaakt, zou ik dan nu ook zeker doen. Doe je dit normaal niet of weinig, dan zou ik het nu ook minimaal houden, eventueel een lijntje om de ogen en wat poeder tegen het glimmen.

Mocht je onzeker zijn over je opmaaktalenten of gewoon graag een keer professionele visagie krijgen, dan kan ik je de naam en prijslijst doorgeven van een visagiste waar ik vaker mee samenwerk.

Hoe krijg ik de foto's aangeleverd?

Je krijgt de foto’s digitaal aangeleverd via wetransfer.com. Dit houdt in dat je een emailtje ontvangt met een link, waarna je de foto’s kunt downloaden. Je hebt een week de tijd om dit te doen.

Ik stuur ze op hoge resolutie in .jpg formaat. Als je ze voor LinkedIn of andere social media wilt gebruiken, stuur ik ook een vierkante uitsnede mee in een optimale resolutie voor webgebruik.

Hoe ga je te werk?

Na je eerste aanvraag -per mail of via de telefoon- zal ik vragen wat precies de bedoeling is van de foto(‘s), welke stijl en locaties je het meeste aanspreken en wat je zelf in gedachten hebt. Ik kan bijvoorbeeld vragen of je wat voorbeeldfoto’s kunt sturen. Aan de hand van dat gesprek leggen we een locatie en datum vast.

Als de shoot in de fotostudio plaatsvindt, ontvang ik je altijd eerst in mijn eigen woning. Daar kunnen we nader kennismaken onder het genot van een kopje koffie of iets anders en nogmaals bespreken wat we gaan doen. Vervolgens lopen we samen een paar meter naar de studio, die zich onder het appartement bevindt. In de studio hangt een spiegel om jezelf nog even te bekijken als dat nodig is.

Gaan we op locatie fotograferen, dan spreek ik meestal ook in een café af om nader kennis te maken (afhankelijk van de shoot, soms is het niet nodig).

Vervolgens beginnen we met fotograferen. Samen werken we naar een mooi resultaat; tijdens de shoot laat ik de foto’s zien om te kijken of ik de juiste kant opga en ik sta open voor ideeën. Tijdens het fotograferen geef ik wel wat aanwijzingen, maar ik regisseer niet echt; ik probeer je vooral op je gemak te stellen opdat je ontspannen voor de lens staat.

Tijdens en na de shoot kiezen we alvast wat foto’s uit die we mooi vinden. Na het importeren van de foto’s in de computer maak ik een voorselectie met de meest geschikte foto’s. Uit die selectie kun je de uiteindelijke keuze maken.

Wanneer krijg ik de foto's aangeleverd?

Tijdens en direct na de fotoshoot laat ik meestal al een aantal foto’s zien. Je kunt dan al een voorkeur aangeven. Na afloop maak ik een voorselectie. Dit duurt maximaal vijf werkdagen. Vervolgens stuur ik per mail een pdf met de voorselectie toe (contactvel).

Zodra ik de selectie heb doorgekregen, bewerk ik deze. Dit duurt ook weer maximaal vijf werkdagen, afhankelijk van het aantal te bewerken foto’s.

Je kunt altijd aangeven of je één of meer van de foto’s eerder wilt hebben, bijvoorbeeld voor een CV of omdat je je LinkedIn-profiel snel wilt updaten, dan hou ik daar rekening mee.

Kun je mijn rimpels wegwerken?

Ik begrijp dat iedereen er op zijn mooist uit wil zien op een foto. Echter, ik ben van mening dat men nog wel herkenbaar moet zijn, zeker als het een foto voor een LinkedIn-profiel of CV is.

Ik corrigeer de foto’s op contrast en belichting, haal pukkels weg als die er normaal niet zitten (dus geen moedervlekken) en kan rimpels wel wat verzachten, maar ik zal je geen 10 jaar jonger maken. Ook kan ik best wel wat dingen verdoezelen, maar ik kan er ook geen 10 kilo vanaf halen.

Ik zorg er voor dat je er op je mooist uitziet, gewoon zoals je zelf bent, want ieder mens is mooi op zijn eigen manier.

Krijg ik de foto's in kleur of zwart-wit?

Hoewel ik zelf een voorkeur heb voor zwart-wit, zal ik deze keuze nooit opdringen, jij bepaalt uiteindelijk! Tijdens het selecteren en bewerken van de foto’s kijk ik welke bewerking ik het mooiste vind. Indien dit zwart-wit is, voeg ik deze samen met de kleurenfoto toe aan de voorselectie.

Hoeveel mensen kunnen meedoen aan een fotoshoot?

Voor een profielfoto werk ik het liefst met één persoon tegelijk. Zo kan ik diegene alle aandacht geven en hebben we de rust om meerdere poses en eventueel kledingsetjes uit te proberen. Mocht je je meer op je gemak voelen met iemand erbij, dan kan dat natuurlijk wel!

Wil je graag een shoot met een vriend(in) of een familieportret, dan is het uiteraard een ander verhaal. Op locatie heb ik geen maximum, maar in de studio kunnen slechts twee personen tegelijk op de foto, dit omdat de studio niet zo groot is.

In geval van twijfel, bel of mail me voor meer informatie!

Hoe kan ik betalen? Heb je ook PIN?

Ik heb geen pinautomaat. Je kunt het geld overmaken op mijn rekeningnummer of contant betalen op de dag van de fotoshoot. In het eerste geval stuur ik een factuur en in het tweede geval krijg je een reçu.

Mocht je uiteindelijk meer foto’s kiezen dan in het pakket zit, dan betaal je die meerprijs na afloop van de shoot (overmaken of contant). Na ontvangst van die betaling stuur ik alle foto’s op.

Indien je de foto’s wilt gebruiken voor zakelijke doeleinden, dan kan ik je uiteraard ook een factuur sturen; geef dat even door bij het boeken van de shoot.

Maak je ook andere foto's, zoals newborn en bruiloften?

Ik maak geen geposeerde foto’s van newborn babies. Dit is echt een vak apart en laat ik dan ook met alle liefde over aan fotografen die dit als specialisme hebben. Wel kan ik zowel een lifestyle als Day in the Life-reportage maken. Wat is het verschil? Bij lifestyle zoek je echt naar een mooi plaatje; je ruimt je huis op, trekt mooie kleding aan en ik geef aanwijzingen. Bij een Day in the Life ga je gewoon je eigen gang; je doet gewoon je dagelijkse dingen, zoals eten, naar de winkel, koekjes bakken, etc. en dat leg ik vast.

Hetzelfde geldt voor andere soort reportages, zoals zwangerschap, familieportretten, kinderfoto’s; dit kan zowel lifestyle als Day in the Life. Familieportretten uitsluitend op locatie, daar is mijn fotostudio te klein voor. Kinderen kunnen eventueel wel in mijn studio terecht.

Trouwfoto’s maak ik ook; ik hou me bij bruiloften graag op de achtergrond tijdens ceremonies en recepties en concentreer me op het vangen van emoties; vrolijkheid, ontroering, liefde, etc. Tijdens een eventuele fotoshoot geef ik wat meer aanwijzingen, maar ook hier laat ik het bruidspaar vooral hun eigen gang gaan.

Ook voor bedrijven ben ik in te schakelen, mijn zakelijke portfolio is hier te bekijken.

Mijn vraag staat er niet bij. En nu?

Neem gerust contact met me op; per mail, telefoon of via het contactformulier! Zie de contactpagina voor alle gegevens.