
Inmiddels heb ik een paar keer opdracht gekregen om alle medewerkers van een bedrijf of afdeling op de foto te zetten. De klassieke ‘smoelenboekfotograaf’ maakt meestal foto’s met behulp van een mobiele studio met een egale achtergrond.
Zelf heb ik dat ook weleens gedaan en hoewel dit een rustig beeld oplevert en afhankelijk van de website heel geschikt kan zijn, komen mijn opdrachtgevers meestal bij mij als ze foto’s met een natuurlijkere uitstraling willen. Het liefst buiten of met een mooie achtergrond die juist níet egaal is.
Nu ik meerdere keren veel mensen achter elkaar gefotografeerd heb en daarbij van alles heb ervaren over wat wel en niet handig is, durf ik hier inmiddels de opdrachtgever in te adviseren.
Er is zóveel mogelijk, dat ik vaak eerst allerlei vragen moet stellen voordat ik een prijs kan afgeven. Ik moet eerst een goed idee krijgen wat de opdrachtgever voor ogen heeft.
Hieronder een paar zaken die je in overweging kunt nemen:
1. Doel van de foto’s
Uiteraard het belangrijkst om over na te denken en bepalend voor de aanpak van de klus. Waar zijn de foto’s voor bedoeld? Worden deze alleen op het intranet van het bedrijf gebruikt -zodat collega’s weten wie aan de andere kant van de lijn zit- of krijgen klanten ze ook te zien?
Of is het een cadeautje aan de medewerkers voor hun LinkedIn-profiel?
Welke uitstraling moeten de foto’s krijgen? Zakelijk (meestal synoniem met een beetje stijfjes) of mag het wat losjes? Eén of meerdere foto’s per persoon? Of misschien in zwart-wit?
2. Achtergrond
Moeten alle foto’s dezelfde achtergrond hebben of mag er gevarieerd worden? Dit hangt er ook weer af waar de foto’s worden gebruikt en of er in de toekomst portretten bij moeten komen.
Een voorbeeld: je wilt 20 portretten met allemaal dezelfde achtergrond. We maken de foto’s buiten in de lente, voor een boom met groene blaadjes. Een half jaar later worden vijf mensen aangenomen. Op dat moment heeft de boom geen blaadjes meer heeft en is de achtergrond dus veranderd.
We hebben dan meerdere opties: die afwijkende foto’s gewoon maken; wachten tot de lente; van tevoren kiezen om toch een andere achtergrond te gebruiken voor alle foto’s bijvoorbeeld een muur of binnen, óf met verschillende achtergronden werken die qua kleuren of lijnen overeenkomen, zoals hieronder.
3. Tijd per persoon
Tot nu toe heb ik tussen de 4 en 165 mensen gefotografeerd. Meestal kies ik ervoor om bij veel mensen minder tijd per persoon uit te trekken, zodat de kosten niet de pan uit lopen. Hoe méér tijd ik per persoon uittrek, hoe duurder de shoot.
Opdrachtgevers moeten echter wel beseffen dat ik met 5 minuten per persoon niet hetzelfde resultaat kan krijgen als wanneer ik één uur per persoon uittrek, zoals ik normaal doe bij individuele portretten.
Als de portretten alleen voor het intranet worden gebruikt, is dat meestal geen probleem, maar er is echt meer aandacht -en dus tijd- nodig als de foto’s bedoeld zijn voor een brochure of prominent op de homepagina van de website.
4. Locatie
Werkt iedereen op dezelfde locatie of zijn ze verdeeld over meerdere gebouwen? Het handigste is als ik op één plek kan blijven staan en iedereen bij mij langskomt. Als dat niet mogelijk is en ik telkens moet verkassen, heeft dat uiteraard invloed op de prijs.
Eén van mijn eerste opdrachtgevers wilde eigenlijk het liefst foto’s buiten, maar tegelijk voor alle medewerkers dezelfde achtergrond gebruiken. Aangezien het bedrijf in twee verschillende steden gevestigd was, werd dat lastig. Hier heb ik dan ook voorgesteld om toch voor een neutrale achtergrond te kiezen.
Dit kwam uiteindelijk goed uit, omdat ik nu nieuwe medewerkers gewoon in mijn eigen studio kan fotograferen. Zo kan ik de continuïteit van de ‘look’ waarborgen.
Ook het weer is iets waar je rekening mee moet houden. Bij de laatste shoot heb ik geleerd dat een buitenshoot in het najaar en de winter erg lastig wordt, aangezien er toch meer kans op slecht of koud weer is. Wanneer je per se buiten wilt fotograferen, kun je de shoot beter verplaatsen naar het voorjaar of de zomer.
5. Genoeg rust per persoon
Laat mensen één voor één bij mij langskomen. Om mensen op hun gemak te stellen, vind ik het fijn om alle aandacht aan die persoon te kunnen geven. Ik heb gemerkt dat lacherige collega’s ontzettend kunnen afleiden en mensen zelfs onzeker maken.
Af en toe heeft iemand juist wat grapjes nodig om los te komen en roep ik er iemand bij, maar over het algemeen is rust het beste.
6. Zorg voor een namenlijst
Een service die ik aanbied is dat ik elk portret de naam van de geportretteerde geef. Om goed bij te kunnen houden wie wie is, is het handig om een namenlijst te hebben in volgorde van afspraak. Zo kan ik iedereen afvinken. Als mensen op het laatste moment toch vóór moeten of juist later, is dat geen probleem; voor de zekerheid nummer ik iedereen bij het afvinken.
Klik op deze link om meer voorbeelden te zien.
Er is dus heel veel mogelijk en ik denk graag met jullie mee! Neem contact op om jullie wensen door te nemen.