
Meestal werk ik met volwassenen; voor een portret, evenement of diploma-uitreiking. Hoe leuk is het dan om af en toe achter kinderen aan te moeten rennen?! Kinderen laten zich niet regisseren, waardoor zo’n fotoshoot voor mij ook wat uitdaging biedt.
Yvonne is dit jaar als gastouder gestart onder de naam Klein Domein en heeft dit professioneel aangepakt, met o.a. een website en flyers (allebei vormgegeven door Drikje Design). Ze had daarvoor natuurlijk stockfoto’s kunnen gebruiken, maar dat heeft toch echt niet hetzelfde effect als foto’s door een professionele fotograaf te laten maken.
Stockfoto’s vs persoonlijke foto’s
Stockfoto’s zijn vaak “clean” en onpersoonlijk, terwijl het voor de klanten van een gastouder juist zo prettig is om een beeld te krijgen van hoe het er werkelijk aan toe gaat en hoe het huis eruit ziet waar je je kindje straks achterlaat. Daarom is het belangrijk dat de foto’s daadwerkelijk op de opvanglocatie worden gemaakt. Een portretfoto van Yvonne zelf kon daarom niet ontbreken op de website.
Yvonne wil graag de kindjes zelf allerlei dingen laten ontdekken en in aanraking brengen met verschillende materialen. Ook laat ze ze lekker buiten spelen in haar “modderkeuken” en in het parkje vlakbij. Deze elementen wilde ze dan ook terug laten komen.
Zo was het ook belangrijk om haar eigen interactie met de kinderen in beeld te brengen, om niet te afstandelijk en onpersoonlijk te lijken. Vooral omdat ze juist ontzettend liefdevol met de kinderen omgaat en ze veel aandacht schenkt!
Fotoshoot met kinderen
Zoals ik al schreef kan een fotoshoot met jonge kinderen best uitdagend zijn. Ik plan een fotoshoot dan ook het liefst op een moment dat het kind in kwestie zo uitgerust mogelijk is, of het nou een zakelijke fotoshoot is zoals nu, of voor mooie familiefoto’s.
Tijdens de shoot hoeven ouders zich niet druk te maken of een kind wel of niet naar de fotograaf lacht. Ik laat het kind eerst aan mij en de camera wennen en laat het lekker spelen. Door de gewenste attributen aan te bieden (zoals specifieke materialen, speelgoed of boekjes) krijg je de foto’s die je zoekt. En soms krijg je een heel ander, onverwacht beeld, dat erg leuk blijkt te zijn!
Oordeel zelf of dit gelukt is: