
Voorjaar 2019 meldde ik mij aan vrijwilliger bij Schone Rivieren. Deze organisatie leidt mensen op die als rivierafvalonderzoekers aan de slag gaan. Twee keer per jaar ruim je 100 meter rivieroever op en houd je bij wat je vindt; plastic, papier, hout, etc.
Op de lange turflijst staan ontzettend veel spullen die zoal gevonden worden, zoals wattenstokjes, jerrycans, grote of juist piepkleine stukjes piepschuim en nog veel meer. Zo wordt in kaart gebracht wat voor afval aan de oevers van Nederlandse rivieren ligt.
Wat mij aan deze organisatie aanspreekt, is dat er ook écht iets met deze gegevens wordt gedaan. Zo worden producenten aangesproken op een specifiek afvalprobleem en wordt er samen gezocht naar een oplossing; in de media verschijnen artikels om consumenten bewust te maken en met de overheid wordt bekeken of nieuwe wetgeving mogelijk is.
Inspiratie en informatie
Twee keer per jaar wordt een informatiedag georganiseerd voor alle vrijwilligers, vol inspiratie en informatie op het gebied van zwerfafval en milieu.
Afgelopen november waren sprekers die een verschil maken op het gebied van milieu (bijvoorbeeld van de Plastic Soup Foundation) en kon je deelnemen aan workshops. Bijvoorbeeld “hoe gebruik ik Litterati”, een app om zwerfafval te documenteren, maar je kon ook zelf tandpasta maken, om plasticgebruik terug te dringen.
Samen met Marlies van Zetten van documentforlife.nl maakte ik een fotoreportage van de dag, ook te zien op de site van Schone Rivieren.
Zin om ook mee te helpen? Je kunt je als rivierafvalonderzoeker aanmelden via deze link!









