
In april vond de eerste conferentie of netwerkbijeenkomst Jong Leren Eten in Limburg plaats; een middag waarop diverse partijen op het gebied van gezond en duurzaam eten bij elkaar kwamen om te sparren over hoe het overheidsprogramma van Jong Leren Eten aan de man -of beter gezegd, het kind- gebracht kan worden.
Zoals ze zelf zeggen is Jong Leren Eten een samenwerkingsverband tussen “rijk, provincies, onderwijs en maatschappelijke organisaties. In de periode 2017 t/m 2020 willen zij kinderen en jongeren meer structureel in aanraking laten komen met informatie en activiteiten over voedsel. Met als uiteindelijk doel dat kinderen en jongeren leren om gezonde én duurzame keuzes te maken.”
Conferentie met workshops
Voorbeelden van deelnemers: kinderdagverblijven die adviezen op het gebied van gezond en duurzaam eten in de praktijk willen toepassen, beleidsmedewerkers van gemeenten en een flink aantal voedingsdeskundigen en diëtisten. Het onderwerp is dan ook ‘hot’ gezien het groeiend aantal kinderen met overgewicht en de invloed die ons huidig eetpatroon heeft op natuur en milieu (denk aan de intensieve landbouw).
De middag begon met een gezonde lunch, vervolgens kwam een aantal toespraken, terwijl de rest van de middag gevuld was met workshops, zodat men actief aan de slag kon gaan met ideeën.
Gezond en duurzaam = moestuintjes
Ik vond het een erg interessante dag! Wat mij het meest is bijgebleven is het belang om een moestuintje te beginnen; concreter gezond en duurzaam eten kan haast niet, terwijl het tegelijk erg laagdrempelig is.
Helaas heb ik maar een tuintje ter grootte van een postzegel, waar bovendien iedereen zomaar in kan lopen, dus ik hou het voorlopig wel bij een zonnebloem! 🙂 Bij het afscheid kreeg iedereen een stekje van zo’n mooie bloem mee.
Een kleine impressie van een mooie dag