Wat zeggen anderen over mij?

 

“Onze familie was verbaasd foto’s te zien van de lunch; ze hadden helemaal niet doorgehad dat er een fotograaf aanwezig was”

 

“Je weet de “echte” emoties van het leven te fotograferen, gewoon zoals het echt gebeurt en niet dat geposeerde”

 

“Ik voelde me helemaal op mijn gemak bij jou en dacht geen moment na over hoe ik eruit zag”

Wie ben ik, waar kom ik vandaan?

Ik ben begonnen als vertaler, maar heb altijd al gefotografeerd. Eind 2012 ben ik gestart als professional. Sindsdien probeer ik in elke opdracht emotie terug te vinden; of het nou een diploma-uitreiking is of een portret; emotie is altijd aanwezig en altijd de moeite waard om te vangen! Het walhalla van emoties is natuurlijk een bruiloft! Blije mensen die hun liefde voor elkaar vieren en die delen met familie en vrienden, wat is er nou mooier?

Ben niet opgegroeid in het zuiden, maar in de buurt van Utrecht. Inmiddels woon ik al ruim 15 jaar met veel plezier in Maastricht. Door het werk van mijn vader (die jarenlang in Afrika heeft gewoond) en mijn Franse moeder, was mijn opvoeding erg internationaal gericht; mijn ouders ontvingen veel buitenlandse gasten en reisden vaak. Daarom voel ik mij als een vis in het water in deze omgeving; een grensstad met veel expats.

Hoe ga ik te werk?

Ik ben geen extraverte fotograaf die nadrukkelijk aanwezig is. Meestal hou ik mij op de achtergrond en observeer ik wat er gebeurt. Door goed om mij heen te kijken weet ik op het juiste moment af te drukken en de emoties te vangen op het moment dat deze voorbijkomen; liefde, ontroering, verbazing, vreugde.

Als het moet, treed ik echter natuurlijk op de voorgrond; bij de belangrijkste momenten bijvoorbeeld, zoals het uitwisselen van de ringen, de kus, en het taartsnijden. Hetzelfde geldt voor de groepsfoto’s. Tijdens de fotoreportage geef ik wat aanwijzingen en tips, maar over het algemeen regisseer ik weinig.

Maak je vooral niet druk over hoe je overkomt op de foto; echte, ongeposeerde emotie is altijd mooi! Bovendien stralen bruidsparen op hun eigen huwelijksdag, dat is zo fotogeniek!

 

fotografie: Els Pluym